Armeense Genocide Debat

juli 17, 2008

Bernard Lewis Legt Uit Waarom De Armeense Genocide Geen Genocide Was

Filed under: Algemeen,Armeense Genocide,Armenen,Bernard Lewis,Experts,Historici,Holocaust,Joden,Nazis,Turken — Michael P.F. van der Galiën @ 7:48 pm

Hier volgt een video waarin Bernard Lewis – die alom gezien wordt als de expert op het gebied van het Nabije en Midden Oosten en Islam – uitlegt waarom de vergelijking tussen de Armeense Kwestie en de Holocaust onjuist is. De video is in het Engels, maar onder de video volgt een Nederlandse vertaling.

De journalist vraagt Professor Lewis over een rechtszaak die hij verloren heeft in Frankrijk. In dit land – dat zogenaamd ontwikkeld, modern en vrij is – is het niet toegestaan om kritiek te uiten op de Armeense interpretatie van de geschiedenis van rond de Eerste Wereldoorlog. Zij die ontkennen dat de dood van de Armenen ‘genocide’ is, kunnen worden vervolgd. Prof. Lewis werd inderdaad vervolgd en veroordeeld tot het betalen van één Franse Frank, een symbolisch bedrag.

De professor antwoord vervolgens als volgt:

Dit is een vraag van definitie en tegenwoordig wordt het woord ‘genocide’ heel gemakkelijk gebruikt, zelfs voor situaties in welke geen levens verloren zijn gegaan. Ik kan het begrijpen dat zij die vinden dat het voor hen ontkend wordt geirriteerd zijn. Maar in deze specifieke zaak werd het gezegd dat de massaslachtingen van Armenen in het Ottomaanse Rijk hetzelfde was als wat er gebeurde met de Joden in Nazi Duitsland.

En dat is een regelrechte leugen.

Wat er met de Armenen gebeurde was het gevolg van een massale bewapende opstand van de Armenen tegen de Turken welke begon voor de Eerste Wereldoorlog uitbrak, en welke doorging op een steeds grotere schaal. Grote aantallen Armenen deserteerden, vluchtten over de grens, en gingen vechten aan Russische zijde die Turkije binnenvielen.

Armeense rebellen veroverden zelfs de stad Van en hielden het een tijd bezit, hopende het aan de Russen te overhanden. Er werd een guerrilla oorlog in geheel Anatolië gevochten [MvdG: het Turkse hartland]. Het was, wat wij tegenwoordig een Nationale Vrijheidsbeweging noemen van Armenen tegen Turken.

En de Turken namen zeker harde maatregelen om het de kop in te drukken. Er is duidelijk bewijs van een beslissing van de Turkse overheid om de Armeense populatie van de gevoelige gebieden te deporteren. Dit betekende vrijwel geheel Anatolië, maar niet de Arabische provincies die toendertijd nog steeds deel uitmaakten van het Ottomaanse Rijk.

Er is [echter] geen bewijs van een beslissing om de Armenen af te slachten. Het tegenovergestelde is zelfs waar; er is veel bewijs van pogingen om het [MvdG: massaslachtingen] te voorkomen, welke niet erg succesvol waren.

Ja, er waren verschrikkelijke (massa)slachtingen, de preciese getallen [MvdG: doden] zijn onduidelijk, maar één miljoen lijkt zeer goed mogelijk te zijn. De slachtingen werden uitgevoerd door bandieten, door lokale dorpelingen die reageerden op wat er hen was aangedaan [MvdG: wraak voor de massaslachtingen van Turken door Armenen] en op een aantal andere manier [MvdG: denk hier bijvoorbeeld aan ziekten, honger, etc.].

Maar om te pretenderen dat dit vergelijkbaar is met de holocaust in Duitsland zou je moeten aannemen dat de Joden van Duitsland betrokken waren bij een gewapende opstand tegen de Duitse Staat; dat zij samenwerkten met de geallileerden tegen Duitsland; dat in het deportatiebevel de steden van Hamburg en Berlijn werden uitgezonderd; dat de individuen die voor de staat werkten tevens werden uitgezonderd; en dat het deportatiebevel alleen maar gold voor de Joden van Duitsland zelf zodat zij op het moment dat zij in Polen aankwamen welkom werden geheten en onderdak werden [aan]geboden door de Poolse Joden – het lijkt mij dat dit een nogal absurde vergelijking is.

Deze video is van het grootste belang omdat we hier één van de grootste experts op het gebied van het Nabije en Midden Oosten – hij geeft les and the prestigieuze universiteit Princeton, in de VS – duidelijk zien en horen ontkennen dat de Armeense kwestie vergelijkbaar is met de holocaust, dit terwijl Armeense aktivisten deze vergelijking vrijwel continu maken.

Wat ook belangrijk is, is dat Professor Lewis een Jood is die weet waar hij het over heeft wanneer hij over de holocaust spreekt. Een man zoals Lewis vindt het beledigend voor Joden dat Armenen hun situatie met die van de Joden in Nazi-bezet Europa vergelijken. Voor hem is deze vergelijking niet slechts inaccuraat maar “absurd.”

Tevens legt hij uit dat de Armenen als volk niet onschuldig waren, en dat de Turken (Ottomanen eigenlijk) een goede reden hadden om de Armenen van Anatolië te deporteren. De Turken werden van alle kanten aangevallen en, alsof dat nog niet genoeg was, werkten Ottomaanse Armenen samen met de vijanden van hun staat, omdat zij een staat voor zichzelf wilden hebben. Turken hebben jarenlang volgehouden – correct – dat Armenen zelf de staat aanvielen voordat de staat besloot iets aan de bedreiging die ze vormden te doen.

Armeense aktivisten pretenderen vaak dat de Ottomaanse leiders, zoals Talat Bey, opeens besloten om hun voorouders af te maken. Iedereen die een beetje kennis bezit over het Ottomaanse Rijk weet dat Armenen altijd behoorlijk goed behandeld waren, en vrij waren om hun taal te spreken, hun cultuur in stand te houden, en om God te aanbidden zoals zij wilden. Jammer genoeg weten de meeste Nederlanders niets over het Ottomaanse Rijk en de Turken. Daarom vragen zij zich nooit af waarom de Armenen ‘opeens’ gedeporteerd werden. Lewis laat duidelijk zien dat het geen impulsieve, nog racistische beslissing was; de Turken handelden uit zelfverdediging.

Professor Bernard Lewis heeft de volgende – zeer bekende – werken geschreven, velen ervan zijn in het Nederlands vertaalt:

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: